Leestijd: 4 minuten fotografie
Razendsnel rijdt de buschauffeur als een volleerde Dakar-rijder over de smalle wegen, en door de scherpe bochten van het Gelderse landschap.
We zijn onderweg naar de schilderachtige straten en steegjes van Elburg. Straten waarvan de keien onder je voeten honderden jaren oud zijn.
Aangekomen in het centrum van Elburg wandel ik door de pittoreske straten, met zijn eeuwenoude huizen. Sommige van deze huizen zijn in de 14de eeuw gebouwd en ik bedenk mij hoe deze de afgelopen 800 jaar vele onstuimige momenten hebben moeten doorstaan.
De gulden snede.
Er werd besloten na een orkaan in 1362 en de watervloed in 1376, dat Elburg verplaatst moest worden. Het “nieuwe” ontwerp voor Elburg werd ontworpen naar het principe van de gulden snede, hierdoor kreeg de stad een rechthoekig stratenpatroon. De gulden snede is een begrip die in de stedenbouw heel weinig voorkwam. Een principe die in de fotografie juist wel veel wordt gebruikt. De regel van de gulden snede houdt in, dat (belangrijke) objecten niet in het midden worden geplaatst. Zo werd bijvoorbeeld de kerk die in 1396 werd gesticht, niet in het midden van het centrum gebouwd.
Richting de oude haven.
Bij elke stap die ik zet vertraagt mijn tempo. De prachtige beeldhouwwerken die in sommige gevels zijn verwerkt trekken mijn aandacht. De details moeten toen met veel zorg zijn aangebracht, wat ervoor zorgt dat deze gevels kunstwerken zijn om naar te kijken.
Ik vergeet bijna dat ik onderweg ben naar de oude haven. Een kleine haven waar een stuk geschiedenis van Elburg in het water liggen te dobberen.
Hier in de haven vaarden de Elburgse vissers tot 1932 uit naar de ruige Zuiderzee.
“Het beroep van visser wordt in de archivalia van Elburg voor het eerst vermeld in 1313. Uit oude documenten blijkt dat een dienstknecht van de machtige ridder Herbert van Putten (bezitter van de landgoederen Old Putten en Nijenbeek) als beroepsvisser werkzaam was.”
“Elburg is van oudsher een handelsstad met een eigen vissersvloot. Vanaf 1750 maken de lokale vissersschepen een eigen ontwikkeling door. Het resultaat is een nieuw type schip de botter.”
Een fotogenieke scheepswerf in de haven van Elburg.
Eind 18de eeuw komt er een scheepshelling in de haven te liggen. De oprichter en eerste eigenaar van de huidige werf was Dries van Beek. Op 20 april 1787 vroeg hij een octrooi van 25 jaar aan, zodat hij deze scheepshelling kon aanleggen. Lang is Dries niet de eigenaar geweest van deze scheepswerf, want aan het begin van de 19de eeuw wisselde de werf van eigenaar. De werf is tot 2008 in het bezit van de familie Balk, en in 2008 “… koopt de Stichting tot Behoud van Elburger Botters de werf en maakt er Botter-Museumwerf De Hellege van.”
Na een grondige restauratie werd de museumwerf op donderdagmiddag 9 september 2010 heropend door H.K.H prinses Margriet. Op deze werf zijn door de jaren heen verschillende vissersvaartuigen gebouwd en gerepareerd, waaronder ook de botters van Elburg. Tegenwoordig worden hier nog alleen maar botters gerepareerd of gerestaureerd.
Zodra ik de scheepswerf oploop hoor ik een ritmisch geluid. Het geluid van een hamer die een ander oppervlakte steeds weer opnieuw raakt. Er zijn twee mannen in de grote loods bezig met het restaureren van een botter. Achter diezelfde loods ligt aan de waterkant twee botters op hun opknapbeurt te wachten.
De kracht van imperfectie.
De roest op de boten. Het gebroken hout, en de verweerde kleuren vertellen het verhaal van de Elburgse vissers. Vissers die hun leven riskeerden, zodat zij voor hun families konden zorgen. Op deze werf vergeet je makkelijk de tijd, dit door de fotogenieke momenten en de interessante objecten die hier te vinden zijn.
Beleef hier het plezier van het fotograferen. Leg de focus op de kracht van imperfectie, en op “de schoonheid van vergankelijkheid.” Verbaas je over de esthetiek van vergane glorie, hierdoor zal je anders gaan kijken naar dat wat om je heen te vinden is.
Haal een paar keer diep adem en neem je tijd. Maak foto’s van dat wat je aandacht trekt en je zult een reeks aan foto’s krijgen die een bijzonder verhaal vertelt.
Extra informatie:
Let op! Het museum is niet het gehele jaar open. Voor meer informatie klik op deze link. De entreeprijs voor het museum is € 2,50
Ook leuk om te doen wanneer je in Elburg bent, is het beklimmen van de kerktoren. Deze is van half mei tot Open Monumentendag (september) elke dinsdag- tot en met zaterdagmiddag geopend. Van 13.30 -16.30 uur. Het beklimmen van deze toren kost € 1,50.
Vergeet niet de Gulden snede toe te passen tijdens het maken van je foto’s.