Fotografie en je brein.
Fotografie kan de mentale (cognitieve) veroudering vertragen.
Een wetenschappelijke studie waaraan 221 mensen in de leeftijd van 60 tot 90 jaar in deelnamen, toonde aan dat de groep die betrokken was bij het ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid zoals (digitale) fotografie een aanzienlijke verbetering van het geheugen ervaarde, vergeleken bij de deelnemers die activiteiten uitvoerden die minder uitdagend waren voor het brein.
“Het menselijk brein bestaat uit ongeveer 86 miljard neuronen [= zenuwcellen, SE]. Vroege onderzoekers geloofden dat neurogenese, of de creatie van nieuwe neuronen, kort na de geboorte stopte. Tegenwoordig weet men dat de hersenen de opmerkelijke capaciteit bezitten om paden te reorganiseren, nieuwe verbindingen te maken en, in sommige gevallen, nieuwe neuronen te creëren.” Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen nooit stoppen met veranderen. Door te blijven leren en nieuwe informatie en ervaringen op te doen veranderen onze hersenen voortdurend. Daardoor kunnen we nieuwe perspectieven ontwikkelen, waarop we ons gedrag aanpassen.
Naarmate we nieuwe ervaringen opdoen, worden sommige verbindingen versterkt terwijl andere worden geëlimineerd. Dit proces staat bekend als synaptisch snoeien. Neuronen die vaak worden gebruikt ontwikkelen sterkere verbindingen en verbindingen die zelden of nooit worden gebruikt worden uiteindelijk gewist.
Een ervaring die ons een gelukkig gevoel geeft leidt tot de aanmaak van dopamine in ons lichaam. Dopamine vergroot onze motivatie om te leren en bepaalt ons vermogen verworven kennis te behouden.
Op basis van een studie met muizen constateerden onderzoekers het volgende: “Ten eerste, wanneer er geen dopamine aanwezig is tijdens het leerproces zullen de prestaties lijden door gebrek aan motivatie (m.a.w. betrokkenheid). En ten tweede, omdat dopamine is gekoppeld aan geheugen, prikkelt het de hersenen om de actie/de stof te onthouden (m.a.w. retentie).”
Regelmatig nieuwe, positieve ervaringen opdoen, zoals met het phofulness/mindful fotograferen, zal ertoe leiden dat bepaalde neuronenverbindingen worden versterkt. Dit helpt het brein actief en gezond te houden. Het steeds weer oefenen van de zoektocht naar situaties en objecten die ons gelukkig maken, zal ervoor zorgen dat dit op een gegeven moment een natuurlijk proces wordt dat zich bijna automatisch herhaalt. Met als eindresultaat dat we ons gelukkiger voelen