Kleurrijk Monschau, het nut van over- of onderbelichten.

Leestijd 4 minuten:

Zouden schrijvers van sprookjesboeken hier geïnspireerd zijn geraakt voor het schrijven van hun verhalen?

De schots en scheve vakwerkhuizen in Monschau. De Grimm-ige daken. Nauwe straatjes, steegjes en trappen die leiden naar een imposante burcht. Het levert allemaal prachtige beelden op waar je bij kan wegdromen.

Monschau als filmdecor.

De historische oude binnenstad inspireert niet alleen veel gasten, maar ook filmmakers …! Zo werd de ARD-serie “Eifel Practice” gefilmd in de oude lakenfabriek. Comedian Luke Mockridge is coproducent van de Netflix-kerstserie “7 kilo in 3 days”, waarvoor begin maart 2020 de kerstmarkt weer werd opgezet. In het najaar van 2020 stond de opnames van het gerechtelijk drama “Ferdinand von Schirach-Faith” op het programma. En Monschau is zelfs op internationale schermen te zien: In 2014 werd de actiethriller Collide gefilmd, waarin twee Oscarwinnaars, Sir Anthony Hopkins en Sir Ben Kingsley speelden. Een adembenemende jacht werd in de rustige oude stad van Monschau gefilmd”

Deze inspirerende en schitterende stad staat ook wel bekend als de “Parel van de Eifel

Stoer en liefelijk.

Terwijl ik de bus uitstap en het oude centrum van Monschau inwandel, word ik omringt door de stoere en tegelijkertijd liefelijke sfeer die in het stadshart heerst. Onderweg naar de vele gezellige terrasjes die de stad rijk is, vergeet ik dat ik best trek heb. Want telkens als ik een hoek omloop zie ik weer een foto die gemaakt moet worden. Ondanks dat het een bewolkte dag is, zorgt het groen van de bomen, de kleurrijke vensters van de 400 overgebleven monumentale vakwerkhuizen, de beschilderde luiken, en de gevulde bloembakken met viooltjes, voor kleurrijke foto’s.

Kleur

Dankzij onderzoeken die zijn uitgevoerd met behulp van geavanceerde technologie, weten we nu dat kleur hersengolven, het autonome zenuwstelsel en hormonale activiteit beïnvloedt, en verschillende emoties stimuleert. Met andere woorden, we reageren zowel fysiologisch als psychologisch op kleur.”

Hoe de kleurverzadiging van een kleur wordt ervaren heeft te maken met de hoeveelheid licht dat aanwezig is. “Bij weinig licht lijken kleuren donkerder en minder intens. Naarmate je de hoeveelheid licht verhoogt, wordt de waarde lichter en neemt de intensiteit toe totdat je de werkelijke kleur bereikt.”

Over- of onderbelichten?

Het weer heeft veel invloed op de kwaliteit van het licht. Als het helder en zonnig is, zijn kleuren helder en verzadigd. Verschillende kleurtonen zijn duidelijk waarneembaar. Is het bewolkt, dan zijn kleuren veel zachter.  In mist lopen kleuren in elkaar over, zodat het verschil tussen warme en koude kleuren minder wordt.”

Wanneer je in verschillende weersomstandigheden en lichtomstandigheden fotografeert, is het nodig om bewust bezig te zijn met hoe je een foto wilt belichten. De belangrijkste vraag is: Welke sfeer wil jij in je foto(s) creëren? Want de intensiteit van kleuren in je foto’s bepalen onder andere hoe de kijker deze beelden ervaren.  De volgende vraag is dan: Wil jij je foto(s) iets overbelichten? Nauwkeurig belichten? Of iets onderbelichten?

Je zou tijdens bewolkte dagen ervoor kunnen kiezen om jouw foto’s iets over te belichten. Op deze manier zullen de kleuren intenser in het beeld weergegeven worden, en krijgen je foto’s een opgewekte sfeer. Wil je juist een sfeer scheppen van mysterie? Kies er dan voor om je foto’s iets onder te belichten. Ook met jouw telefooncamera kunnen foto’s iets over- of onderbelicht worden. Voor meer informatie, klik hier.

Groen. 

Uiteindelijk besluit ik toch om een pauze in te lassen, en beland op een klein terras. Hier kijk ik uit op de rivier de Roer en de eeuwenoude huizen die pal aan deze rivier staan. Ietsjes verderop van mijn tafel poseert een bruidspaar voor hun fotograaf. Er is genoeg te zien en toch kan ik niet wachten om de straten van Monschau af te struinen, op zoek naar bijzondere invalshoeken en standpunten. Tijdens het fotograferen belicht ik mijn foto’s iets over, zodat de groene kleuren van de bladeren aan de bomen in mijn beelden eruit springen. Volgens onderzoek lijkt het erop dat “De kleur groen positieve emoties sterker maken en negatieve emoties zwakker.” Dit komt voornamelijk, omdat we groen sterk associëren met de natuur.

Vroeger was groen een heilige kleur voor de Egyptenaren, deze vertegenwoordigde hoop en vreugde van de lente.

Maar zo zorgde de kleur groen er ook voor dat “Het aantal zelfmoorden daalde met 34%, toen de Blackfriar Bridge in Londen groen werd geverfd.”

De dodelijke versie groen.

In 1775 vond de Zweedse chemicus Carl Wilhelm Scheele een dodelijke, felgroene tint uit, gemaakt met de giftige chemische stof arsenicum. Het heette Scheele’s Green en was zo populair dat het tegen het einde van de 19e eeuw de eerdere minerale en plantaardige kleurstoffen had vervangen, maar de uitvinding kwam met een prijs. Scheele’s Green werd gebruikt op papier, wandkleden, stof en zelfs kinderspeelgoed. Sommige 19e-eeuwse tijdschriften bevatten berichten over kinderen die ziek werden in felgroene kamers en over dames in groene jurken die ziek werden van het consumeren van de giftige dampen. Historici geloven dat het pigment de dood van de Franse keizer Napoleon Bonaparte in 1821 veroorzaakte, omdat zijn slaapkamerbehang de dodelijke tint had.”

Niet alleen de kleur Scheele’s Groen, maar ook Paris groen was schadelijk voor de gezondheid. Deze twee kleuren werden pas aan het einde van de 19de eeuw vervangen door de kleur Kobaltgroen.

Groen heeft sindsdien alleen maar een positief effect op ons welzijn, ook in Monschau 😊

 

Extra informatie.

  • Ook leuk om te bezoeken is het fotografiemuseum. Toegangsprijzen voor volwassenen zijn €2,80 en voor kinderen vanaf 7 jaar €1,40
  • In Monschau is het hele jaar een klein beetje kerst. Je kan hier bijna 365 dagen de kerstwinkel  bezoeken.
  • Bezoek ook eens het Rode huis van Monschau. Toegangsprijzen voor volwassenen zijn 5 euro,  voor jongeren onder de 18 is de toegang gratis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *