De focus ligt op chateau Neercanne, Maastricht

De focus op chateau Neercanne, Maastricht

Ik wist het meteen, dit is liefde op het eerste gezicht!

Na een fietstocht van 15 minuten die mij vanuit Maastricht door een schitterend glooiend landschap voert, kom ik aan bij de oprijlaan van Chateau de Neercanne.

Dit kasteel is in 1698 tegen de helling van de heuvel Cannerberg aangebouwd, en ligt bijna op de grens van Nederland-Belgie. “Het kasteel Neercanne wordt ook het slot d’Agimont genoemd.” –

Het mysterie van de verborgen schat

Mijn fiets parkeer ik bij de grote poort, die onder de bomen aan het einde van de oprijlaan staat. Volgens een artikel die op de website van Vakantaseren staat, las ik dat ergens achter deze historische poort een verstopte schat ligt. Het gerucht gaat de ronde dat de laatste kasteelvrouwe, freule Louise Poswick, ergens in de mergelgrot haar vermogen verstopt zou hebben. De ingang van deze groeve ligt op het terrein van het kasteel zelf.

Zodra ik de poort doorloop zie ik aan mijn rechterhand de bijgebouwen van het kasteel liggen. Aan mijn linkerhand ligt het kasteel. De klimopplanten die tegen de kalkstenen muren van de bijgebouwen opgroeien, omlijsten de ramen en deuren. De koele donkere kleur groen van de klimop steekt af tegen de warme lichte zandkleur van de ruwe stenen, en het levert een mooi contrast op.

Ik loop voorbij deze prachtige gebouwen en kom uit bij de ingang van de Mergelgroeve. Zou het dan toch dat daar de schat ligt? Of zal deze ergens anders liggen? Misschien heeft ooit iemand de schat al gevonden? Zonder dat hij of zij het aan iemand verteld heeft. Het is een mysterie die sinds dinsdag 12 augustus 1958 nog niet is opgelost, en die vandaag vast en zeker ook niet opgelost zal gaan worden.

Het terras.

Ik vervolg dan maar mijn weg richting de binnenplaats van het kasteel. Op deze kleine romantische binnenplaats, met zijn mooi ingerichte terras van L’Auberge de Neercanne ga ik zitten. Ik heb direct het gevoel dat ik ergens in Zuid-Frankrijk ben, zonder dat ik 1200 kilometer heb hoeven te reizen.

Het geroezemoes van mensen die gezellig met elkaar praten. Het geluid van rinkelend servies. De muziek die zachtjes op de achtergrond wordt afgespeeld, zorgen ervoor dat de sfeer gemoedelijk en levendig is. Het is een plek die het gevoel geeft dat de dagelijkse verplichtingen niet bestaan.

Chateau Neercane is het enige terrassenkasteel in Nederland. Een terrassenkasteel is een kasteel dat gebouwd is op aangelegde terrassen op een helling. Wanneer een heuvel of berg te steil is voor de bouw van een kasteel, is het aanleggen op verschillende niveaus de oplossing. Met steunmuren worden terrassen opgeworpen en soms deels uitgegraven uit de helling.”

Vanop dit ‘Balkon van Nederland’ wacht … [je] een adembenemend zicht op de door Unesco beschermde baroktuinen van het kasteel, de Sint-Pietersberg en de Jekervallei.”

Focus op innerlijke balans

Deze prachtige locatie is een uitstekende plek om achterover te leunen, zodat de focus gelegd kan worden op het opdoen van nieuwe energie. Energievretende taken en de steeds weer terugkerende beslommeringen van het dagelijks leven, kunnen ons brein doen laten overlopen. Dit kan ervoor zorgen dat er te weinig ruimte ontstaat om nog aandacht te hebben voor de kleine dingen die het leven zo leuk maken.

Loopt je hoofd over? Of wil jij aan je dagelijkse sleur ontsnappen? Dan kan het helpen om plekken te bezoeken die rust en inspiratie geven, zoals chateau Neercanne dat doet.

Inzoomen.

Hier op het terras van Neercane zoom ik met al mijn zintuigen in op dat wat mijn aandacht trekt. Zo zal deze ervaring in de toekomst een levendige herinnering worden.

Waarom is het belangrijk om soms in te zoomen? Zodra we inzoomen op dat wat onze aandacht trekt, zal onnodige informatie en ruis vervagen. Ook tijdens het fotograferen is het soms nuttig om dit te doen. Zodra een onderwerp die je wilt vastleggen in een onrustige omgeving staat, is het de moeite waard om de zoom optie van je (telefoon)camera te gebruiken. Hierdoor zullen je foto’s beter tot hun recht komen, omdat alle overbodige informatie verdwijnt voor de kijker.

Verliefd.

Op deze bijzondere plek vinden keer op keer bijzondere gebeurtenissen plaats. Tsaar Peter de Grote was een gast met aanzien in 1717. Maar ook in 1991 was er bijzonder bezoek. Op 9 december bood Hare Majesteit Koningin Beatrix een lunch aan voor alle Europese regeringsleiders die eerder in het Gouvernement een topconferentie van de Europese Gemeenschap hielden over het Verdrag van Maastricht en de invoering van de Euro.”

En terecht dat dit soort buitengewone gebeurtenissen hier plaatsvonden, want één blik op dit prachtige gebied en je bent verliefd. Verliefd op de details die tijdens het bouwen van het kasteel zijn aangebracht, het uitzicht, de vriendelijke mensen die voor jou zorgen tijdens je bezoek, en verliefd op de natuur waarmee het kasteel wordt omringt.

Overige informatie

  • Ook leuk om te doen in de omgeving van Maastricht is een bezoek brengen aan de Apostelhoeve. “Op de Apostelhoeve, één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, troont Nederlands oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland.” Klik hier voor meer informatie
  • Wanneer je de Chateau Neercanne bezoekt, probeer dan eens één van hun heerlijke biologische gemberbiertjes van Luscombe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *