Het opvoeden van je brein in anders kijken. Fotografie helpt.

Leestijd: 4 minuten.

Het opvoeden van je brein in anders kijken, fotografie helpt.

Hier op 60 meter hoogte zie je de wereld onder je voeten liggen.

Ik sta op een glazen vloer die bestaat uit 4 lagen glas van 12 mm dik. Deze vloer hoort bij het glazen balkon die aan de toren van de Eusebiuskerk hangt

De eerste steen van deze kerk werd in het jaar 1452 gelegd. De Eusebiuskerk werd op de plek gebouwd waar sinds de 9de eeuw de Sint Maartenskerk had gestaan. De bouwwerkzaamheden werden ruim een eeuw later in 1560 afgerond.

De hoofden van Disney’s Zeven Dwergen, Tom Poes en Olie B.Bommel

De Eusebiuskerk is door de eeuwen heen al enkele keren gerestaureerd, maar de meest ingrijpende restauratie vond plaats tussen 1947 en 1964. Want De Eusebiuskerk werd bij het bombardement op de Rijnbrug van 7 oktober 1944 zo goed als vernietigd. Maar al tijdens de Slag om Arnhem liep de kerk grote schade op. Als gevolg van Duitse beschietingen op de kerk, vloog de Eusebius op woensdag 20 september 1944 in brand. De torenspits en het dak van de kerk brandden door de beschietingen op woensdag 20 september volledig uit.

Na de oorlog [in 1962] plaatste een beeldhouwer [tijdens de restauratiewerkzaamheden] de hoofden van Disney’s Zeven Dwergen, Tom Poes en Olie B.Bommel hoog aan de toren. Dit tot grote onvrede van dominee Foeke. Hij weigerde dan ook de rekening te betalen. Daarop plaatste de beeldhouwer de hoofden van Foeke en de voorzitster van de Protestantse Gemeente tussen de Zeven Dwergen.”

De balkons van 2500 kilo.

Tijdens de restauratie die in 2009 startte, werden “…in februari 2018 twee glazen balkons aan de Eusebiuskerk in Arnhem gehangen. Deze balkons, van ruim 2500 kilo, werden met een flinke kraan de lucht in gehesen. Vanuit de glazen balkons kunnen bezoekers nu uitkijken over de stad en de bijzondere Disneybeelden bewonderen die aan de kerk hangen.”

Maar ook kun je vanaf deze twee balkons het prachtige park Sonsbeek en de rivier de Nederrijn-de IJssel zien liggen.

STOP EN KEER OM!!

De lift brengt mij naar de 6de etage. Dit is de verdieping waar de glazen balkons aan de kerk hangen. “De Eusebiuskerk heeft als enige kerkgebouw in Europa een lift in de toren.”

Zodra ik voor de ingang van het glazen balkon sta en een voet op de glazen vloer wil zetten, gilt mijn brein: “STOP EN KEER OM!!!” De hoogtevrees helpt niet echt mee, dus moet ik mijn hersenen overtuigen dat de glazen vloer geen gevaar oplevert voor zijn bestaan. Ik focus mij op de gedachten: Niet naar beneden kijken, niet naar beneden kijken! Zet kleine stappen, totdat je aan het einde bent van dit balkon. Met mijn hart in mijn keel zet ik de eerste stap, en weer een stap. Bij elke stap die ik zet wordt de intensiteit van mijn hartkloppingen minder. Daar sta ik dan op de glazen vloer kijkend naar de skyline van Arnhem, met een brein dat gerustgesteld is dat we niet 60 meter naar beneden zullen storten.

Het kijken naar de omgeving vanaf deze balkons, is een buitengewone ervaring, en het levert een bijzonder perspectief op.

Waarnemen: De illusie van het kijken.

We kunnen zien omdat licht van een object door de ruimte kan bewegen en onze ogen kan bereiken. Zodra het licht onze ogen bereikt, worden signalen naar onze hersenen gestuurd, en onze hersenen ontcijferen de informatie om het uiterlijk, de locatie en de beweging van de objecten waar we naar kijken te detecteren.”

Tijdens de talloze oogbewegingen die we maken, zijn we steeds een fractie van een seconde blind. De bloedvaatjes in onze ogen verstoren het zicht. En het focusgebied waarin we scherp zien is heel klein, de rest zien we onscherp. Ondanks dit alles hebben we de illusie van een totaalbeeld. De ontbrekende informatie vult het brein in met behulp van eigen voorspellingen, die gebaseerd zijn op eerdere ervaringen en opgedane kennis.

11 miljoen prikkels per seconde.

We nemen de wereld niet alleen via onze ogen, maar ook via onze andere zintuigen waar. De hoeveelheid prikkels (informatie) die ons brein bereikt is 11 miljoen prikkels per seconde. Het brein filtert als eerste 0,0003% van deze inkomende informatie uit, en bepaalt wat wel of niet belangrijk is. De relevante informatie wordt doorgestuurd naar ons bewustzijn, dit is de informatie die we dus bewust waarnemen.

Waarneming ligt ten grondslag aan alles wat we denken, doen, geloven, weten of liefhebben”

Het opvoeden van je brein in anders kijken, fotografie helpt.

Kortom: Door de kennis en de ervaringen die we opdoen en hebben opgedaan, zullen de hersenen bepalen wat we zien. We hebben de mogelijkheid om ons brein op te voeden, door bijvoorbeeld bewust te kiezen voor activiteiten die we nog niet eerder hebben ondernomen. Of  te kiezen voor locaties die we nog niet eerder hebben bezocht. Door jezelf een doel of een taak te geven help jij je brein in het proces van het selecteren wat wel of niet belangrijke informatie is. Zo wordt de focus en aandacht nog beter gericht op dat wat jij wilt zien.

Fotografie is een effectief middel om je brein op te voeden.

Fotograferen heeft altijd een doel, waarbij altijd een aantal handelingen en taken verricht moeten worden, om zo het gestelde doel te bereiken. Fotografie draait uiteindelijk om waarnemen. Het kijken naar situaties vanuit verschillende standpunten. En het vastleggen van dat wat jou een gelukkig of voldaan gevoel geeft

Fotografie laat je een actievere toeschouwer zijn. Het is een paspoort om op zoek te gaan naar situaties en activiteiten die een gelukkig en voldaan gevoel geven. Zo draagt fotografie bij aan een positievere beeldvorming van iemands leven, waardoor het zijn of haar geluksgevoel vergroot.

Dat geldt zeker voor mij.

Extra informatie:

  • Wanneer je in Arnhem bent, bezoek dan ook het park Sonsbeek. Dit is één van de mooiste stadsparken van Nederland.
  • Of laat je rondleiden door een stadsgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *