Reis met je camera dwars door jouw routine

Leestijd: 5 minuten Fotografie

Fotografie Station Antwerpen

“De reis heeft zijn eigen teksten. Een duet van evenwichtige beweging. De rails en wielen op elkaar afgestemd” – Richard L. Ratliff

Eigenlijk had ik in een klein oud Belgisch boemeltreintje moeten zitten richting Roosendaal, maar nu stormen de andere treinreizigers en ik over de kilometerslange rails richting Breda. De terugreis van Centraal Station Antwerpen naar Enschede loopt iets anders dan gepland. Nu maar hopen dat er geen controle komt of dat de conductrice niet heel streng zal zijn tijdens haar ronde. Bij controle blijkt het laatste gelukkig waar te zijn. Terwijl ik mijn ticket aan haar geef biecht ik op dat ik niet goed had opgelet, en op de automatische piloot de trein was ingestapt toen het grote NS-logo voor mijn neus stopte.

Vol begrip kijkt de conductrice mij aan, gaat naast mij zitten, pakt haar minuscule handcomputer, begint te typen, en zegt:  “Ik begrijp het, maar ik moet je wel iets in rekening brengen. Nu zal ik je geen boete geven of je het maximale bedrag laten betalen, maar wel de €5,50 die ik verplicht ben.” Meteen komt er een gevoel van eeuwige dankbaarheid in mij naar boven. Ik bedank haar, reken af, en we wensen elkaar een goede reis toe.

routine.

Caskie Stinnet: “Ik reis veel, ik haat het dat mijn leven wordt verstoord door routine.”

Volgens wetenschappers is het doorbreken van routines goed voor je mentale welzijn. De leukste manier om wat afwisseling te creëren in je regelmaat is reizen voor je plezier. Het maakt niet uit of je kiest voor een dagtrip in eigen land of dat je meerdere dagen verblijft in het buitenland. Zo zegt Catherine Hartley: “Onze resultaten suggereren dat mensen zich gelukkiger voelen wanneer zij meer variatie hebben in hun dagelijkse routines, wanneer ze nieuwe plaatsen bezoeken en een breder scala aan ervaringen hebben,…”  Catherine is een assistent-professor op de psychologieafdeling van New York University

Albert Einstein: “Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je altijd wat je altijd kreeg.”

Door bewust nieuwe indrukken op te doen wordt creatief denken gestimuleerd. Het voorkomt een gevoel van verveling en vergroot het gevoel van plezier en avontuur. Daarnaast heeft het doorbreken van routine een positieve invloed op je geheugen. “Hoewel herhaling vaak wordt geassocieerd met het vasthouden van informatie, blijkt dat het veranderen van locatie de hippocampus stimuleert, die lange termijn herinneringen opslaat.”

Meer focus wanneer je solo reist

Melody Lee: “Neem de lange route. Geniet van de rit, het uitzicht. Verdwaal een beetje, maak nieuwe vrienden en maak onderweg een paar fouten.”

Wanneer jij je eigen route wilt uitstippelen en jezelf de mogelijkheid wilt geven om te verdwalen, dan is het fijn om alleen te reizen. Een dagtrip of reis solo maken heeft veel voordelen. Solo reizen heeft de laatste jaren een opmars gemaakt.  Zo ervaren reizigers die alleen reizen een groter gevoel van vrijheid. Ze geven aan dat er meer ruimte voor spontane keuzes, reflectie en zelfontdekking is.

Omdat ik vaak alleen reis kan ik mij hier zeker in vinden. Het geeft mij de mogelijkheid om mijn eigen tempo te bepalen, waardoor ik met meer focus en concentratie mijn omgeving kan verkennen en fotograferen. Daarnaast zorgt alleen reizen ook voor meer ruimte om met nieuwe mensen in gesprek te komen. Dat heeft mij al veel leuke gesprekken en nieuwe inzichten opgeleverd.

Fotografeer.

Marius Vieth : “Je belangrijkste uitrusting is je oog, hart en ziel.”

Weet voordat je solo gaat reizen wat je nodig hebt, wat je wilt gaan bezichtigen en ervaren. Maak een bucket-list die je gelukkig maakt en die een boel voorpret geeft.

Susan Meiselas: “De camera is een excuus om ergens te zijn waar je anders niet thuishoort.”

Wanneer je voor het eerst alleen op reis gaat kan dit onwennig aanvoelen. Door jezelf een fotografieopdracht te geven zal dit onprettige gevoel snel verdwijnen.

Saul Leiter: “Fotografie stelt je in staat om te leren kijken en waar te nemen. Je begint dingen te zien die nooit eerder je aandacht trokken.”

Bedenk een thema of specifiek onderwerp dat je wilt fotograferen tijdens je solo trip. Dat helpt bij het definiëren van je doel. Zodra je actief bezig bent met dit doel zal je in een ontspannen flow terecht komen. “Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden.”

 Fotograferen met je hart.

Yousuf Karsh: “Kijk en denk na voordat je de sluiter opent.  Je hart en jouw geest zijn de echte lens van de camera.”

De mooiste foto’s zijn vaak de foto’s waarbij de fotograaf tijd nam om een moment vast te leggen dat hem of haar het meeste opviel. Het zijn foto’s die vanuit een persoonlijke perspectief gemaakt zijn door de fotograaf. Dat zijn de bijzondere foto’s.

Het gaat tijdens een solo dagtrip of reis niet om het maken van de mooiste foto’s. Het fotograferen moet een positieve bijdrage leveren aan je groeiende geluksgevoel.

Je camera is een instrument dat ervoor zorgt dat je met meer aandacht in het moment aanwezig kan zijn. Je zult tijdens het fotograferen anders naar je omgeving gaan kijken. Zo haal je meer uit je reis en kom je met kleine kunstwerken thuis in plaats van met momentopnames.

“Betaalbaar reizen, opzoek naar inspirerende verhalen en fotogenieke bestemmingen.

Instappen en wegwezen, op zoek naar onverwachte verhalen en fotogenieke bestemmingen. Dat is wat mijn brein associeert met het zien van een NS-trein. Sinds een aantal jaar reis ik bijna elk weekend voor €37 per maand met verschillende Nederlandse spoorwegmaatschappijen door heel Nederland. Dat is mogelijk omdat de NS een “weekend vrij reizen”-abonnement aanbiedt. Het “weekend vrij”-abonnement geeft je de mogelijkheid om in de weekenden en op feestdagen onbeperkt door heel Nederland te reizen. Dat kan vanaf €31 per maand. Wil je eerste klas reizen? Dan kan dat vanaf €37 per maand

De NS heeft het op deze manier gemakkelijker gemaakt om de sleur uit het dagelijks bestaan te halen.

Centraal Station Antwerpen is één van de mooisten.

De Brits-Amerikaanse nieuwssite Mashable heeft een top 12 gepubliceerd van de mooiste treinstations ter wereld. Maar liefst twee Belgische stations haalden de lijst: Antwerpen-Centraal en Luik-Guillemins.”

Amit Kalantri: “Travelling shouldn’t be just a tour, it should be a tale.” 

Zodra je midden in de stationshal van Antwerpen staat weet je dat hier zich duizenden, misschien wel miljoenen verhalen hebben afgespeeld. Mensen die met een doel de trein instapten of uitstapten, op weg naar het onbekende.
.
Ik wens je veel reisplezier toe!
.
Fotografie Stationhal Antwerpen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *