Kasteel Duurstede, Liefde voor Fotografie

Fotografie locatie om de liefde te vieren.

Leestijd 2 minuten:  

 

Op een bord staat: “Besloten feest!”

Hier wordt vandaag de liefde gevierd. Het is een heerlijke nazomerse zaterdagmiddag in september. De vogels zingen hun liedjes. Een warm briesje speelt met de bladeren aan de bomen, waardoor het lijkt alsof ze aan het dansen zijn. Een paar voorbijgangers stoppen om dit moment, en kasteel Duurstede, in zich op te nemen. Kasteel Duurstede is rond het jaar 1260 gesticht en heeft heel wat feesten gezien.  

Feitje: Liefde voor kunst en wetenschap

In 1459 verhief David van Bourgondië dit kasteelslot tot zijn residentie. Het werd het centrum voor kunsten en wetenschappen.”

David van Bourgondië werd in 1456 bisschop van Utrecht. Hij was een zoon van Philips de Goede. De bisschop bewoonde het kasteel van 1470 tot 1496. Hij was een pronkzuchtig man, die niet alleen liefde voor mooie kunstzinnige dingen koesterde, maar ook de wetenschap een groot hart toedroeg”

Fotografie en de Liefde

Hier, op deze mooie septemberdag in 2021, is kasteel Duurstede een goede locatie om de onvoorwaardelijke liefde te vieren.

Doordat ik veel onderweg ben, op zoek naar fotogenieke plekken, zie ik vaak kleine of grote momenten van liefde tussen twee mensen. Het zijn van die ogenblikken wanneer een man zijn hand liefdevol op haar wang legt omdat zij iets vol overgave aan hem vertelt, die ik bewonder. Of wanneer iemand een arm om iemands schouder legt zodra de zon ondergaat. Maar ook de momenten wanneer iemand even stopt om de ander een knuffel te geven. Een ijsje dat wordt gedeeld … en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal kleine liefdevolle momenten, die vertellen hoe groot de liefde voor elkaar is. Vaak kies ik ervoor zulke momenten niet te fotograferen, omdat het een waardevol moment van twee personen is én het van deze mensen moet blijven.

 Weet waarom je iets fotografeert.

Een uitzonderlijke liefde ervaren is één van de mooiste dingen die je kan overkomen. En liefde is een waardevol onderwerp om vast te leggen, want het levert prachtige beelden op. Helemaal als mensen volop in het moment van liefdevolle emoties zitten. Maar emoties zijn heel kwetsbaar, ook de fijne en prettige emoties. Het zijn momenten waarbij je even je omgeving vergeet en waarop de wereld alleen om jullie draait. Daarom laat ik mij graag inspireren door zulke momenten in mijn dagelijks leven, zeker in mijn fotografie.

 Timing

Het statief staat zodat ik makkelijk vanuit mijn gekozen standpunt kan fotograferen. Over de houten brug lopen de bruiloftsgasten naar het kasteel. Ik wacht even tot iedereen achter de oude muur van het kasteel is verdwenen, want timing tijdens het fotograferen is belangrijk: het heeft invloed op wat je wilt vertellen met je foto’s!

Extra informatie:

  • Niet alleen kasteel Duurstede is een fotogenieke plek om te bezoeken. Ook de straatjes en steegjes in Wijk bij Duurstede zelf zijn de moeite waard om te bezoeken.
  • Loop ook door naar de haven, daar kun je heerlijk zitten en heb je zicht op de enige walpoortmolen van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *