De Scheveningse pier met zijn fotogenieke momenten.

leestijd: 3 minuten

De Scheveningse pier na zonsondergang

Golven slaan tegen de ronde betonnen palen. Surfers liggen te dobberen in de zee met hun rood, groene of blauwe surfplanken, geduldig wachtend op een perfecte golf.

Ik bevind mij op het bovenste dek van de Scheveningse pier.

Fotogenieke momenten op de pier van Scheveningen.

Samen met de andere wandelaars, fotografen en dagjesmensen, loop ik langs de artistiek beschilderde cabines en hun bijbehorende kleurrijke terrassen. We worden aan alle kanten omgeven door de fotogenieke momenten die op de pier afspelen. De sfeer is vrolijk. Mensen genieten van de zon, het prachtige uitzicht op de Noordzee, het strand en de skyline van Scheveningen. We ruiken de geur van eten, die gemengd wordt met de geur van de zoute zeelucht. Het is de perfecte plek om even de routine te doorbreken en te mijmeren over andere tijden.

De allereerste pier van Scheveningen is niet de huidige pier.

Met het uitzicht op het Kurhaus probeer ik mij (geïnspireerd door oude foto’s en beelden) de maandag van 6 mei 1901 voor te stellen. Dit was de dag dat prins Hendrik in Scheveningen de allereerste pier opende. Tot aan zijn ondergang zal de pier Het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, genoemd worden.

Deze pier lag direct achter het Kurhaus. “Vanuit het hotel was een brug over de boulevard gemaakt zodat hotelgasten vanaf het terras de 372 meter lange en 8 meter brede promenade konden aflopen. Halverwege bevond zich een middenvak van 37 bij 26 meter en aan het uiteinde een achthoekig platform met daarop een eveneens achthoekig paviljoen. In het paviljoen dat een middellijn van 37,7 meter en een hoogte binnenin van 15,7 meter had, konden 1200 bezoekers van muziekopvoeringen, toneelvoorstellingen en acrobatiek genieten. Aan de buitenzijde bevond zich een zevental winkels waar vruchten, sigaren en versnaperingen konden worden gekocht. In 1940 bedroeg de entreeprijs ƒ 0,15.”

Helaas brandde op 26 maart 1943 het paviljoen in zijn geheel af. Vlak daarna hebben de Duitsers de houten opbouw van de pier die op palen stond verder afgebroken. Tot 1958 lagen alleen nog wat restanten van Wandelhoofd Koningin Wilhelmina op het strand.

Kies een standpunt.

Het heeft uiteindelijk 18 jaar geduurd voordat mensen weer in Scheveningen een stukje over de zee konden lopen. In 1961 werd de huidige pier door prins Bernhard geopend.

De Pier van Scheveningen is zijn meest gefotografeerde bouwwerk en waarschijnlijk ook het meest vastgelegde object in de omgeving van Scheveningen en de gemeente Den Haag.”

CNN plaatste de Scheveningse Pier in juli 2014 zelfs in de top 9 van de mooiste pieren ter wereld.”

Het is niet alleen de moeite waard om de pier te fotograferen, maar ook op de pier zelf kun je mooie, grappige en kunstzinnige foto’s maken. Doordat de pier meerdere verdiepingen heeft, is het mogelijk om vanuit verschillende standpunten te fotograferen. Hierdoor zal je composities opbouwen die tot interessante foto’s leiden.

Het gouden uur.

Plots word ik door het gejuich van een groepje mensen uit mijn gedachten gehaald. Ze moedigen een man aan die met een zipline voorbij komt zweven. De lucht begint langzaam te verkleuren van blauw naar oranjerood. Het gouden uurtje is aangebroken. “Het gouden uur, ook wel magische uur genoemd, is een term uit de fotografie, die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft, waarin er meer indirect zonlicht is, waardoor het licht meer rood en zachter is.”   Dit magische moment duurt ongeveer een uur na zonsopgang, en start ongeveer een uur voor zonsondergang.

Deze twee momenten van de dag zijn voor veel mensen een favoriet. Een moment die meer wordt gefotografeerd dan de Scheveningse pier zelf. Op het strand zijn twee fotografen druk bezig om hun camera’s op een statief te plaatsen. Ietsjes verderop is er een groep mensen selfies aan het maken met hun telefooncamera’s. Nu duurt het niet lang meer totdat de zon helemaal onder zal gaan.

Het blauwe uur.

Zodra de zon verdwenen is pakken de andere fotografen hun spullen in. Het groepje mensen is nu ook verdwenen. Ik blijf nog even met mijn camera om in het blauwe uur te fotograferen. De koele kleur blauw en de warme kleur van het oranjerood verschijnen aan de hemel, de maan staat precies boven de pier. Een fotogeniek moment om voor altijd te vereeuwigen.

Veel mensen focussen zich op de zonsondergang, waardoor zij het schilderachtige moment van het blauwe uur niet bewust in zich opnemen. Dus! Wanneer je de volgende keer een zonsondergang bijwoont, blijf dan even zitten en geniet van de kleuren die het moment met zicht meebrengt.

Extra informatie:

  • De uitkijktoren van de Scheveningse pier is 45 meter hoog. Vanaf dit punt heb je een bijzonder uitzicht, vooral met mooi weer.
  • Wil je een ander bijzonder uitzicht op de Noordzee, het strand, de pier zelf, en de skyline van Scheveningen? Neem dan een rit in het reuzenrad de SkyView. Vooral tijdens zonsondergang zal dit een bijzondere ervaring zijn. Klik hier voor meer informatie.
  • Ook leuk om te doen is de FAME-infocus urban fotosafari. De route van de urban fotosafari brengt je langs bekende en minder bekende plekken in Den Haag. Je kan door de fotografie- en kijktips met meer aandacht de stad en haar bezienswaardigheden gaan verkennen. Klik hier voor meer informatie

De Oude Pier van Scheveningen tussen 1924 en 1943 in kleur! The Old Pier of Scheveningen in color!

Bron: Youtube, Rick88888888

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *