Fotogenieke schatkamer van Utrecht

Een fotogenieke schatkamer in Utrecht.

Leestijd 3 minuten:

Fotogenieke schatkamer in Utrecht

Er is een schatkamer verborgen In de straten van Utrecht.

Deze schatkamer bevindt zich in een groot gevaarte achter een blok met eeuwenoude huizen. Zodra je door de deuren van dit donkere, kolossale gebouw loopt, stap je binnen in een buitengewoon en adembenemend interieur. Een interieur dat aan het einde van de 19e eeuw naar middeleeuws voorbeeld is gebouwd. Dit juweel is de Sint Willibrordkerk in Utrecht.

Je wordt hier omringd door de vele kleuren waar de muren, het plafond en de pilaren mee beschilderd zijn. De Sint Willibrordkerk is de rijkst gedecoreerde kerk van Nederland en zeker een fotogenieke parel in Utrecht.

Ik ga op één van de kerkbanken zitten en kijk naar een man en vrouw die in gesprek zijn met de pastoor. Deze vertelt met vol overgave en enthousiasme over zijn kerk. Zijn rooms-katholieke kerk, waarvan de eerste steen op donderdag 6 april 1876 werd gelegd en die op donderdag 21 juni 1877 werd ingewijd. Zodra de pastoor klaar is met vertellen loopt hij naar het orgel toe. Daar begint hij met spelen. De noten vliegen door de orgelpijpen en vullen het gebouw met muziek. Door de 27-meter hoge muren heeft deze prachtige kerk een buitengewone akoestiek. We luisteren dan ook met grote bewondering tot de pastoor stopt met spelen.

Kleur

Nu focus ik mij in stilte op de vele verschillende kleuren waar de Sint Willibrordkerk van top tot teen mee beschilderd is. Wat als de kerk 100 jaar eerder was gebouwd? Zou het dan mogelijk zijn geweest om deze kerk zo kleurrijk te beschilderen?

Tegenwoordig kopen we verf kant en klaar in blik, tube of spuitbus, maar tot diep in de negentiende eeuw was dit niet mogelijk. Kunstenaars kochten de benodigde verfstoffen in droge vorm bij de apotheker en mengden de pigmenten zelf met olie in de gewenste hoeveelheid aan.”

De tube verf bestaat [pas] sinds 1845 waardoor schilders kleuren verf met elkaar konden mengen. Het handige voor schilders was dat zij hierdoor verf mee naar buiten konden nemen om bijvoorbeeld een landschap na te schilderen. Halverwege de negentiende nam het aantal kleuren toe, doordat de chemische industrie geïnteresseerd raakte in de verfindustrie”

Kleur is een belangrijk onderdeel van ons leven. Kleur beïnvloedt hoe wij ons voelen. Kleur kan een positieve invloed hebben op ons geheugen. Kleur helpt om ons verhaal te vertellen.

De eerste kleurenfoto.

De fotografen moesten nog een paar jaar wachten. “In 1861 maakte James Maxwell met drie kleurfilters de eerste kleurenfoto. … Rond 1960 werd het voor consumenten mogelijk kleurenfoto’s te maken. Lange tijd waren er problemen met het vastleggen van de kleur rood, maar de techniek was rond 1960 ver genoeg om kleurenfoto’s voor de consument aan te bieden.”

Ga ook eens op één van de kerkbankjes zitten, haal een paar keer diep adem en laat je door de kunstwerken meeslepen naar andere kleurrijke tijden.  Zoom eens in op het glas en lood, waar onder andere het verhaal is afgebeeld van Paus Cornelis Anna, die Maria onderwijst.

Fotografeer jouw verhaal.

Probeer het licht dat door de ramen naar binnen valt te vangen met je (telefoon)camera. Neem de tijd en vertraag. Wandel langs de 27 meter hoge muren, terwijl jij je eigen verhaal vastlegt aan de hand van objecten en situaties die jouw aandacht trekken.

Voordat je het weet vergeet je de tijd en loop je even later ontspannen de donkere deuren van de Sint Willibrordkerk weer uit.

Meer informatie.

  • De Sint Willibrordkerk is het hele jaar open om te bezoeken. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag, van 13:00 tot 17:00
  • Je hoeft geen entreegeld te betalen Een (kleine) donatie zou zeer op prijs gesteld worden!
  • Wanneer je met een spiegelreflex- of systeemcamera fotografeert, zal je hoogstwaarschijnlijk met een langere sluitertijd en lage ISO-waarde willen fotograferen. Neem daarom een (lichtgewicht) statief mee.
  • Ook leuk om te doen is de FAME-infocus urban fotosafari. De route van de urban fotosafari brengt je langs bekende en minder bekende plekken in Utrecht, waaronder deze prachtige kerk. Je kan door de fotografie- en kijktips met meer aandacht de stad en haar bezienswaardigheden gaan verkennen. Klik hier voor meer informatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *